Karjalaiset
Karjalainen kulttuuri on aiemmin limittynyt vahvasti suomalaiseen kulttuuriin, sillä esimerkiksi suurin osa Kalevalasta on kerätty Karjalan alueelta.
Sittemmin karjalaiseen kultuuriin on tullut vaikutteita venäläisestä kulttuurista. Tämä näkyy mm. uskonnossa, ja ortodoksisuus lieneekin tällä hetkellä eniten harjoitettu uskonto Karjalassa.
Karjalassa ilmestyy lehtiä karjalaksi, vepsäksi ja suomeksi. Samoin tv- ja radio-ohjelmia toimitetaan karjalan lisäksi suomen ja vepsän kielillä. Periaatteessa Karjalan alueella toimii myös suomenkielinen teatteri, mutta sen ohjelmisto on nykyisin pitkälti venäjänkielistä.
Itkuvirret ovat mm. itämerensuomalaisten kansojen keskuudessa häissä ja hautajaisissa esitettäviä esitettäviä valitusrunoja. Niissä itkijä tuo esille sekä omaa että yhteisön tuntemuksia, huolia ja surua. 1900-luvun alussa äänellä itkeminen (kuten Vienan Karjalassa sanotaan) alkoi vähentyä, mutta nykyään perinnettä elvytetään eri järjestöjen toimesta ja järjestetään itkukursseja. Nykyihminenkin voi saada lohtua ja tukea jakaessaan itkuvirsien kautta tunteitaan. Kuuntele itkuvirttä.